Schoonheidstips

Acné

Acne komt op steeds jongere leeftijd voor. Uit onderzoek blijkt dat een toenemend aantal kinderen tussen de 8 en 12 jaar last krijgt van puistjes. hoe ontstaan nu eigenlijk puistjes op deze jonge leeftijd? Wat kun je zelf doen.

Zo ontstaat het

Eerst even de basis: hoe ontstaan onzuiverheden op de huid? Wanneer dode huidcellen en talg zich ophopen in de poriën, kunnen deze verstopt raken. De huidbacterie kan vervolgens voor ontstekingen zorgen in de verstopte porie. Hormoonveranderingen en een zekere aanleg spelen een belangrijke rol, met name op een verhoogde talgproductie. Maar daarnaast kunnen ook factoren van buitenaf zorgen voor puistjes. Dan hebben we het over het gebruik van verkeerde cosmetica, bepaalde (suikerrijke) voeding, onvoldoende hygiëne (reinigen), zon, roken en stress.

Bij acne op jonge leeftijd is eigenlijk vooral sprake van mee-eters, met een mooi medisch woord comedonen genoemd. Deze pukkeltjes ontstaan doordat de poriën in de huid verstopt raken. Echte huidontstekingen zie je eigenlijk nog niet op deze leeftijd, aangezien er nog geen hoge talgproductie is.

Wat kun je doen?

Stap 1: Reinigen met milde producten

Een huid met acne, of het nu om alleen mee-eters gaat of ook puistjes, heeft milde verzorging nodig. Veel producten tegen acne die je bij de drogist kunt kopen zijn echter agressief en verergeren juist de acne. Een goed voorbeeld hiervan zijn reinigingsscrubs; echt niet aan beginnen!

Wat doe je dan wel?
Heeft je zoon of dochter gedurende de dag een steeds meer glimmend gezicht? (waarschijnlijk gaat hij/zij dan ook wel richting de 16 jaar), dan zal de cleanser voor de normale tot vette huid beter passen. In de ochtend volstaat het om het gezicht alleen te reinigen met lauw water.

Make up
Voor de meisjes die graag make-up dragen, is een fijne foundation die geen ingrediënten bevat die de huid kunnen verstoppen.

Stap 2: Kalmeren en behandelen

Er zijn eigenlijk twee opties die je thuis kunt proberen om beginnende acne tegen te gaan. De eerste zal wat onbekend in de oren klinken, namelijk exfoliëren. Een exfoliant is een product op basis van zuren, waarmee dode huidcellen kunnen worden verwijderd. Ofwel: om de verstopte poriën goed schoon te krijgen en ontstekingen tegen te gaan. Er bestaan hiervoor ook scrubs, maar zoals eerder gezegd raad ik die sterk af. Deze spullen slijpen als het ware een laagje van de huid af en kunnen zo de beschermende functie aantasten.

Stap 3: Verzorgen

Een heel jonge huid heeft over het algemeen nog geen (volle) crème nodig. Vind je het toch fijn om iets te gebruiken, of voelt je huid wat droog door de behandelproducten (uit stap 2), kies dan na het reinigen voor een ultrasensitieve kalmerende crème. Deze crème zorgt ervoor dat de onrustige huid in goede conditie houden (en vooral niet irriteren).

Naar de dokter

Voor veel mensen met acne is de drempel om naar een arts te gaan hoog. In veel gevallen ontkom je er toch niet aan om de producten die ik hierboven heb genoemd te combineren met middelen die een arts/dermatoloog kan voorschrijven. Daarom is een goede samenwerking tussen schoonheidsspecialiste en arts ook van groot belang.

Zie opleidingschoonheidsspecialistehuiverbetering - workshop Acné

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste Level Up updates rechtstreeks in je mailbox. Geen zorgen, we sturen je geen spam.